Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29

In cele ce urmeaza, se trateaza problema etansarii la trecerea tijei prin capac si asigurarea etabsarii intre capacul si corpul armaturii.

In perioada in care cuplul de inchidere este deschis, fluidul ocupa si columul interior al capacului. Datorita presiunii interioare, fluidul are tendinta de a trece prin jocul existent dintre tija si alezajul capacului, ca si printre suprafetele de contact dintre capac si corp.

Solutiile de etansare folosite in aceste cazuri sunt diferite. Cele mai folosite sunt urmatoarele:

– cutia de etansare cu garnituri si presgarnitura;
– etansarea cu burduf;
– etansarea cu garnituri inelare („O”), prin folosirea efectului de autoetansare.
Cutia de etansare. Este solutia clasica si mult raspandita astazi pentru asigurarea etansarii intre tija si capac.

Strangerea garniturilor prin intermediul presgarniturii trebuie sa asigure o presiune de contact suficienta intre tija si garnitura, realizand astfel efectul de etansare. Garniturile de etansare se aleg de obicei in functie de conditiile tehnologice de lucru al armaturii, ca: presiune, temperatura, fluid etc. In scopul reducerii efortului de apasare asupra garniturii, la lichidele care permit, se folosesc ungerea cutiei de etansare si imbinarea garniturilor cu lubrifianti. Actiunea hidrofiba a acestora ajuta realizarea etansarii.

Etansarea cu burduf. Se recomanda la armaturi pentru gaze toxice sau fluide la care nu se admit scapari (inflamabile, explozive, vapori de acizi, clor etc.).

Etansarea cu burduf reprezinta, ca solutie de imbinare cu tija, solutia cea mai buna pentru o etansare sigura.

Burdufurile respective se confectioneaza din materiale diferite, ca: piele, cauciuc, materiale plastice, metale tombac, semitombac, bronz de beriliu, alama, otel inoxidabil etc.

Intrucat burdufurile de etansare sunt caracterizate practic prin lungimi destul de mari, folosirea lor este in general limitata la armaturile cu ventil, la care se poate realiza o cursa scurta la deschidere.

In unele cazuri, la presiuni mai mari de 700 kgf/cm2 , se folosesc pentru etansare bucse din metal, subtiri, ajustate corespunzator pe suprafata rectificata a tijei, utilizand efectul de autoetansare produs de presiunea interioara. Grosimea peretilor bucsei are influenta asupra fortei de frecare ce se naste intre ea si tija. Cu cat grosimea este mai mica, frecarea realizata este mai scazuta.

Etansarea cu garnituri inelare „O”. Solutiile moderne intalnite in constructia de armaturi, pentru presiuni de la 10 kgf/cm2 pana la 1700 kgf/cm2, prezinta in problema etansarii intre tija si capac idei noi. Constructia complicata a cutiilor de etansare, in special in cazul presiunilor inalte, a fost inlocuita cu etansari cu garnituri inelare, care prezinta o simplitate deosebita si o intretinere in consecinta.

Singura problema ridicata de folosirea etansarii cu garnituri inelare „O” este prelucrarea cu deosebita grija a alezajului capacului si a suprafetei exterioare a tijei. In conditiile folosirii acestei solutii de etansare, precizia de prelucrare se impune a fi in clasa de precizie 2 (JE 2; jc 2) si 3 (JE 3; je 3).

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU