
Dispozitivele de acest gen prezinta doua solutii constructive: 1) cu piston si 2) cu membrana.
Dispozitivele de actionare care folosesc pistonul ca organ de transmitere a fortei au o constructie foarte variata. Cele mai folosite sunt dispozitivele care folosesc ca solutie de etansare intre piston si cilindru mansetele de piele, cauciuc sau materialele plastice.
Mansetele de piele sau cauciuc de tip inelar cu marginile exterioare rasfrante se utilizeaza la presiuni sub 25 kgf/cm2.
Solutiile moderne de mansete in forma de V sau U din piele crupon , policrorura de vinil si alte tipuri de materiale plastice se folosesc la presiuni inalte.
Descrierea mai detaliata a acestor garnituri se intalneste in literatura de specialitate (de exemplu lucrari care trateaza masinile hidraulice), care indica si calcule pentru asemenea dispozitive.
La armaturile de inchidere cu dispozitive cu piston de actionare, se folosesc solutii cu piston cu dubla actionare, care permit, in cazuri constructive speciale, folosirea a diferitelor forte de deplasare.
Dispozitivele cu membrana de actionare se folosesc rar la armaturile de inchidere. Acestea sunt specifice armaturilor de reglare si reductoarelor de presiune.
Reductoarele de presiune au ca scop mentinerea automata a unei valori date pentru presiunea reglabila din circuitul precizat al unei conducte, de obicei in avalul unui aparat tehnologic.
In acest fel, reglarea debitului in functie de presiunea data determina un consum stabilit automat la nivelul real cerut de echilibrul procesului tehnologic.
Calitatea unui regulator de presiune depinde in primul rand de precizia sa de reglare, adica de mentinerea uniforma a presiunii reduse atunci cand apar variatii ale presiunii de intrare si ale consumului.
Deci precizia unui asemenea reductor este cu atat mai mare cu cat abaterea intre presiunea redusa obtinuta realmente de regulator si presiunea de reglare prescrisa este mai mica pentru debite variabile.
Obtinerea unei stabilitati marite in functionare, sensibilitatea scazuta fata de impuritatile continute in fluid, etanseitatea ridicata, si reglarea cat mai precisa sunt conditii importante ale regulatoarelor de presiune.
Regulatoarele cu membrana fac parte din aparatele care permit o reglare precisa. Acestea se folosesc la fluide variate, ca: aer, apa, vapori saturati si vapori supraincalziti, avand precizie si robistete in functionare. Se folosesc la presiuni de 6, 10, 16, 20 si chiar 64 kgf/cm2, cu limite de reglare variate.
Lipsa cutiei de etansare, parghiilor si articulatiilor, caracteristice altor constructii, reduc la minimum pierderile prin frecare. Toate organele gasindu-se complet inchise, aparatul este insensibil la influente exterioare datorita impuritatilor, coroziuni sau avariilor mecanice.
Presiunea de iesire actioneaza pe fata superioara a unei membrane cu diametru mare, care permite astfel o reglare precisa si posibilitatea de a realiza eforturi de actionare mari. Pe cealalta fata a membranei actioneaza presiunea constanta, reglabila a unei coloane de lichid sau vapori.
Dispozitivele de actionare cu membrana permit curse mici pentru organul de inchidere. Cursa tijei nu reprezinta mai mult de 15-20% din diametrul membranei.