Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2g. CONTROLUL SI PROBELE LA ARMATURI » PROBA DE ETANSEITATE

Proba de etanseitate reprezinta pentru armatura cea mai importanta proba. Verificarea etanseitatii cuplului de etansare reprezinta din punct de vedere functional proba care hotaraste folosirea armaturii sau respingerea ei.
Incercarea la presiunea de etansare se face la o presiune egala cu presiunea nominala a armaturii.
Pentru a aduce proba intr-o stare cat mai apropiata de functionare in instalatie, se folosesc pentru probe fluide care au o capacitate de patrundere sau umectare a suprafetei de etansare, asemanatoare cu cea a fluidului pentru care este destinata armatura.
Pentru armaturile care vor functiona la gaze, este recomandabil a se face proba pneumatica cu aer, in timp ce armatura este scufundata sub apa. La armaturile mari, ungerea suprafetelor cu detergenti inlocuieste scufundarea lor in apa, care ar necesita instalatii complicate.
Etanseitatea cuplului de inchidere se considera satisfacatoare, daca pe conturului suprafetelor incercare nu se constata o scurgere vadita a fluidului de proba.
In unele cazuri (de exemplu armaturile cu diametre de trecere mari) se admite o oarecare lipsa de etanseitate a cuplului de inchidere.
In unele tari se gasesc norme si standarde care reglementeaza calitatea etanseitatii cuplurilor de inchidere ale armaturilor.
Astfel, pentru armaturile de inchidere (robinete cu ventil, robinete cu sertar, clapete de retinere etc.) cu diametre nominale cub 2000 mm, presiuni de regim sub 200 kgf/cm2 si suprafete de etansare metalice, GOST 9544-60 stabileste, in functie de destinatia armaturii, trei clase de etanseitate.
Verificarea etanseitatii cuplului de inchidere se poate face si cu alte fluide decat apa si aerul.
Astfel se executa probe hidraulice de etanseitate cu petrol, benzina sau alte fluide cu putere de umectare superioara. Acestea patrund prin asperitatile cele mai fine survenite din prelucrare sau slefuire, mai ales cand proba este de durata. Aceste probe trebuie sa fie facute in functie de cerintele functionale ale armaturii.
Alt fluid de incercare este aburul. Probele hidraulice de etanseitate si rezistenta cu abur sunt obligatorii pentru armaturi in urmatoarele cazuri:

– la presiuni din scara conventionala si temperaturi peste 400oC;
– in cazul utilizarii armaturilor la produse petroliere calde cu temperaturi peste 200oC, la alimentarea focarelor generatoarelor de abur;
– la prototipurile si capetele de serie pentru armaturile destinate a functiona la temperaturi de 200-400oC;
– la armaturile destinate a functiona cu abur.

Presiunea de proba cu abur se obisnuieste a se lua intre (1-1,1)Pn, la temperatura maxima prescrisa pentru armatura respectiva.
In cazul armaturilor utilizate in industria chimica, pentru fluide cu amoniac, clor gazos si alte medii toxice, este obligatoriu a se executa proba de etanseitate cu aer (pneumatica) cu armatura scufundata in apa. Proba cu aer se face obisnuit la o presiune egala cu presiunea de regim a fluidului si mai mare de 8 kgf/cm2.
Proba de receptie pnaumatica se realizeaza de obicei dupa ce s-a facut proba hidraulica.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU