>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2g. CONTROLUL SI PROBELE LA ARMATURI » CONTROLUL SI PROBELE LA ROBINETE

Armaturile din instalatiile sau conductele de transport, care folosesc presiuni inalte si temperaturi pana la 600oC, pentru medii de lucru a caror pierdere nu este permisa, din cauze diferite, sunt supuse unui control riguros asupra calitatii de executie si functionale pe care trebuie sa le asigure in exploatare.
Practica fabricatiei si exploatarii de armaturi industriale a dus la stabilirea unor principii tehnice cu caracter cuprinzator, care, aplicate in forma unor norme obligatorii de control si receptie asupa organelor armaturi, trebuie sa asigure acestora in exploatare o functionare sigura.
Aplicarea normelor de control se realizeaza pe parcursul fabricatiei organelor de armatura, in forma controlului pe faza si interfaza, pe masura epuizarii operatiilor tehnologice de executie (executie model, formare, turnare, matritare, prelucrare, montare). Conditiile riguroase de control trebuie sa fie cuprinse in documentatia tehnica a armaturii (proiectul de executie si caietul de sarcini). Calitatea materialelor, tolerantele de prelucrare montare, calitatea suprafetelor si orice alte conditii tehnice de care depinde functionarea normala a armaturii trebuie sa fie mentionate in mod explicit in documentatia de executie.
Operatiile de finisare in faza de montare a armaturilor (de exempli rodajul) este recomandabil a se mentiona ca operatii tehnologice distincte, la care sa se indice si coordonatele de control corespunzatoare. Accentuarea controlului pe faze si operatii tehnologice, cu indicarea metodelor si instrumentelor unui control calitativ, va asigura in final o usurare a receptiei si o scadere a volumului de interventii privind remanieri, finisari suplimentare, care ingreuneaza receptia si livrarea finala a produselor.
Receptia finala a armaturilor se refera la produsele gata montate, si consta in:

– verificarea dimensionala si cercetarea aspectului interior si exterior; trebuie depistat daca defectele aratate la control interfazic au fost inlaturate;
– proba hidraulica de rezistenta;
– proba de etanseitate hidraulica, pneumatica sau e abur.

Controlul final al armaturilor este recomandabil a se efectua in continuare si dupa ridicarea armaturii de pe bancul de proba, in forma de control al protectiei, executate prin vopsire, ungere, ambalare, transport, depozitare, care trebuie sa asigure armaturii calitatile functionale pana la motarea acesteia in instalatie.
Transportul, depozitarea la beneficiar, intretinerea si controlul corespunzator riguros inainte de montarea in instalatie a armaturii sunt operatii de realizarea carora poate depinde in aceeasi masura functionarea corecta a armaturii in instalatie.
Intocmirea unui plan de control si receptie corespunzator este influentat de la inceput chiar de forma de transmitere a comenzii catre fabricant. Daca comanda va cuprinde toate detaliile cerute de beneficiar (cu specificatia parametrilor functionali in detaliu), atunci uzina producatoare va putea asigura o calitate buna a armaturilor prin prevederea controlului in lant asupra tuturor conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca armatura si care sa faca in final armatura potrivita pentru scopul urmarit.
De aceea, la emiterea comenzii pentru armaturi de catre beneficiar este necesar si deosebit de important a se specifica o serie de date caracteristice conditiilor de functionare a instalatiei, printre care:

– tipul armaturii dupa norma sau standard si destimatia ei ;
– parametrii tehnici de baza ai armaturii, ca: presiunea de lucru nominala (si presiunea de lucru efectiva in instalatia in care va lucra: temperatura de lucru (si temperatura maxima care poate fo atinsa in cadrul instalatiei respective); fluidul de lucru, actiunea corosiva a acestioa sau unele particularitati fizice ale fluidului, ca: impuritati de natura mecanica, sedimentare, tendinta de cristalizare, stratificare etc. si care pot influenta etansarea organului de inchidere.

Acestea reprezinta specificatia minimala obligatorie care trebuie sa fie cuprinsa in comanda cumparatorului. In unele cazuri, ca de exemplu la armaturile pentru industria alimentara si chimica, este necesar a se indica materialul de confectie pentru principalele organe, ca: suprafete de etansare, corp, tija, daca in intreaga instalatie se impun conditii de materiale. De asemenea este necesar sa se indice felul ungerii, calitatea garniturilor de etansare la capac sau cutie de etansare in cazul cand acestea au importanta pentru calitatea porduselor instalatiei respective.
In cazul in care unele scapari de fluide sunt periculoase pentru personalul de deservire sau sunt inflamabile, este mai bine ca furnizorul si beneficiarul sa cada de acord asupra conditiilor de receptie, volumul incarcarilor, felul acestora. Se elaboreaza certificate de proba si garantie, instructiuni speciale de intretinere, deservire, reparare, transport, ambalare, protectie.
Este cunoscut din practica fabricatiei si exploatarii de armaturi ca se produc mari pierderi de valori materiale la instalatii, prin inlocuiri nejustificate de armaturi, tocmai datorita faptului ca nu se acorda atentie alegerii celei mai corespunzatoare armaturi, plecand nu de la ce exista in depozit, ci de la ceea ce trebuie comandat.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU