>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2g. CONTROLUL SI PROBELE LA ARMATURI » VERIFICAREA DIMENSIONALA SI DE ASPECT

In cazul verificarii dimensionale, se urmareste sa se stabileasca corectitudinea de executie fata de desenele tehnice existente in atelier.
In acest scop, verificarea elementelor principale ale armaturii trebuie sa corespunda unor cerinte tehnoce dinainte stabilite. Astfel, suprafetele de etansare ale flanselor de legatura (la robinetele cu flansa) trebuie sa fie perpendiculare in raport cu axa armaturii, paralele una fata de cealalta si la un grad de prelucrare corespunzator.
Tolerantele recomandate pentru paralelismul suprafetelor de etansare ale flanselor de legatura sunt urmatoarele:

– pana la pn = 25 kgf/cm2 si Dn = 2000 mm 0,2 mm/100 mm;
– pana la pn = 40 kgf/cm2 si Dn = 200 mm 0,1 mm/100 mm;
– peste pn = 40 kgf/cm2 si Dn > 200 mm 0,15 mm/100 mm;

De asemenea, abaterile de la perpendicularitate fata de axa trebuie sa nu depaseasca 2o; la armaturile cu imbinare prin filet, devierea axului filetului nu trebuie sa fie mai mare decat 3o.
Este necesar de asemenea sa se asigure paralelismul intre suprafetele de asezare ale piulitelor de strangere de pe partea opusa a flansei de legatura si suprafata de etansare a acesteia.
Alte devieri dimensionale care se urmaresc la executia armaturilor se refera la abaterile lungimii de legatura a armaturii. Pentru acestea se indica urmatoarele abateri, acolo unde nu sunt specificate prin norme sau standarde:

– pana la Dn = 200 ±1mm
– de la Dn = 200 pana la Dn = 400 ->±2 mm
– de la Dn = 400 pana la Dn = 500 ->±3 mm
– de la Dn = 600 pana la Dn = 800 ->±4 mm
– de la Dn = 800 pana la Dn = 1000 ->±5 mm
– de la Dn = 1000 pana la Dn = 1600 ->±6 mm
– peste Dn = 1600 ±8 mm

La robinetele de colt se admit abateri duble fata de cele de mai inainte.
In acelasi mod se stabilesc abaterile de la greutate, care pana la 100 kg greutate au valori de cca. 8%, pana la 1000 kg, de 7% si peste 1000 kg, de 5-6%.
Verificarea de asptect urmareste sa previna unele abateri de la calitatea ceruta armaturii conform cu desenele de executie, caietul de sarcini sau cerintele functionale in instalatie (de exemplu lipsa defectelor de turnare, lovire sausablarea si vospirea ingrijita).
La armaturile turnate se verifica calitatea suprafetelor, spre a inlatura piesele care prezinta defecte de turnare grosolane, pori, bavuri, ingrosari, incluziuni nemetalice, devieri in plan de separatie. Se verifica calitatea suprafetelor prelucrate, a inelelor de etansare, a corectitudinii de asezare a suprafetelor de etansare una peste alta. La interior se verifica corectitudinea de prelucrare a suprafetei de etansare, forma si dimensiunile ei, jocul organului de inchidere la imbinarea cu tija, calitatea suprafetelor prelucrate ale cutiei de etansare presgarniturii.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU