>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2a. CONSIDERATII GENERALE ASUPRA ARMATURILOR » CLASIFICAREA ARMATURILOR

Importanta pe care o au unele organe ale armaturii la folosirea lor in instalatii sau importanta pe care o are materialul de executie sau fluidul de lucru au dus la stabilirea mai multor criterii de clasificare a armaturilor, ca de exemplu:

– dupa materialul de constructie: robinete de otel, fonta, bronz, plumb, materiale plastice etc.;
– dupa fluidul de lucru: robienete pentru apa, gaze, produse petroliere, produse chimice etc.;
– dupa procedeul tehnologic de executie: robinete forjate, turnate, matritate, sudate;
– dupa presiunea de lucru a robinetului;
– dupa modul de racordare la conducta;
– dupa tipul mecanismului de actionare;
– dupa destinatia lor.

Armaturi de inchidere si distributie. Montate pe conducta, aceastea au rolul de a asigura intreruperea curgerii fluidului pe portiunile de conducta opuse intrarii si iesirii fluidului din armatura. Intreruperea curgerii continue prin conducta trebuie sa se realizeze complet in pozitia inchisa a organului de inchidere. In pozitia deschisa a organului de inchidere, armatura in ansamblul ei trebuie sa asigure rezistente de curgere cat mai mici pentru fluidul respectiv.
Armaturi de reglare. Montate in instalatii complexe, in care fluidele reprezinta mediul de lucru supus tehnologic la diferite conditii de debit, presiune, temperatura, nivel etc., armaturile de reglare trebuie sa asigure o anumita concordanta intre parametrii respectivi, sau cel putin o anumita valoare pentru unul dintre acestia.
In functie de parametrii la care se refera, tipurile de armaturi intalnite prezinta si deosebiri constructive importante.
In multe cazuri, datorita reglarii unor parametrii, armatura de reglare nu poate sau nici nu este indicat sa asigure o inchidere completa, asa cum se impune la armatura de inchidere.
Armaturi de siguranta si retinere. In desfasurarea unuo [roces tehnologic cu parametrii variabili intr-o instalatie oarecare, armatura de siguranta are menirea sa limiteze cresterea periculoasa a unuia dintre parametri (de obicei presiunea). Daca se folosesc armaturi de siguranta speciale, atunci ele au rolul sa previna avariile sau, daca e cazul, sa localizeze avariile aparute pe conducte etc., sau sa blocheze intr-un timp foarte scurt trecerea fluidului dintr-o parte in alta.
Armaturile de retinere urmaresc prevenirea circulatiei inverse a fluidului fata de cea stabilita prin procesul tehnologic, si aceasta fie numai pentru asigurarea desfasurarii procesului tehnologic, fie implicit pentru siguranta functionarii instalatiei.
Oalele de condens, considerate de multe ori ca armaturi auxiliare, indeplinesc rolul de retinere a condensului din conductele de abur, asigurand evacuarea acestuia la anumite intervale, fara a se inregistra pierderi de abur.
Aceasta este clasificarea principala a armaturilor industriale,ca in ultimul timp este adoptata cel mai mult.
Totusi se intalnesc cazuri cand anumite tipuri de armaturi incluse intr-un grup al clasificarii de mai inainte se considera ca grup de clasificare independent. Astfel armaturile de distributie se deosebesc de cele de inchidere, sau armaturi de siguranta se considera numai acelea care se refera la presiune, cele de retinere, avarie, blocaj fiind tratate separat, cu toate ca aspectul sigurantei in functionarea sau deservirea instalatiei pe care il asigura acestea este evident.
Din punctul de vedere al constructiei armaturile prezinta unele elemente principale comune. Astfel la toate armaturile se vor intalni:

– elementul sau organul de actionare;
– organul de executie a comenzii primite.

Organul de actionare asigura schimbarea pozitiei organului de executie, in interiorul corpului robinetului, conform programului stabilit pentru procesul tehnologic respectiv. Acesta poate functiona prin primirea unui impuls asigurat manual, mecanic, electric, pneumatic etc.
Organul de executie este format in general din coprul robinetului si organul de inchidere.
Constructiv, organul de inchidere, este compus din doua suprafete de etansare. Una, in general fixa, este dispusa in corpul robinetului si este numita scaun. A doua este dispusa pe un organ mobil, prin deplasarea caruia se asigura functionarea armaturii. Prin asezarea celor doua suprafete de etansare ale organului de inchidere una peste alta, cu o strangere comandata, se realizeaza fenomenul de etansare pe care cele mai multe armaturi trebuie sa-l asigure, afara de cele de reglare, amintit mai inainte.
In functie de particularitatile constructive, cerute de conditiile tehnologice de functionare in instalatie si caracterizate prin deplasarea relativa a organului de etansare (mobil fara scaun), se intalnesc urmatoarele tipuri de organe de inchidere:

– cu ventil;
– cu sertar pana;
– cu clapeta-valva;
– cu clapeta fluture;
– cu cep;
– cu sertar de distributie.

In practica industriala se intalnesc si alte tipuri de armaturi, ale catot organe de inchidere au constructii speciale, in vederea utilizatii in situatii particulare.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU