>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29

La calculul fortelor robinetului este necesar sa se determine efortul de apasare a suprafetelor de etansare pentru a asigura inchiderea in conditiile date. Insa nu toate conditiile existente pot fi exprimate prin calcul; de aceea marimea efortului de etansare poate fi determinata numai pe baza folosirii datelor experimentale. De obicei se presupune ca, pentru un tip dat de robinet, marimea efortului necesar pentru asigurarea etanseitatii depinde numai de latimea inelului de etansare, de materialul sau si de presiunea fluidului. Prin aceasta se considera ca starea fizica a suprafetelor corespunde marimii medii a inaltimii asperitatilor asigurate pe calea slefuirii.
Numeroase cercetari, intreprinse in scopul determinarii presiunii care sa asigure un grad determinat de etansare, au dus la rezultate diferite, din care cauza nu exista norme unanim acceptate.
Pentru determinarea marimii presiunii de etansare, rezultatele obtinute de diferiti cercetatori difera de la caz la caz, deoarece calitatea suprafetelor de etansare, latimea acestor suprafete si calitatea materialelor folosite variaza chiar si penrtu acelasi tip de robinet.
Presiunile de etansare recomandate de diferiti autori sunt valabile pentru diferite conditii de lucru si tin seama de:

– tipul etansarii (plana sau conica);
– calitatea materialului ;
– latimea suprafetei de etansare;
– gradul de finisare a suprafetelor de etansare;
– natura fluidului de lucru;
– temperatura fluidului.

Din punct de vedere tehnic, rolul hotarator il joaca gradul de finisare a suprafetei de etansare. Din cercetarile facute, acest factor prezinta influenta importanta, pana la presiuni de etansare de 400 kgf/cm2; la presiuni mai mari pe suprafetele de etansare, influenta netezimii initiale a suprafetei descrese iar scaparile devin neinsemnate si aceasta deoarece la presiuni mari se produce o nivelare a microgeometriei suprafetelor de etansare.
Se recomanda ca presiunea necesara etansarii cuplului sa fie mai mica decat presiunea admisibila la strivirea materialului, altfel putand aparea griparea suprafetelor de etansare.
Deseori in practica se foloseste metoda de depasire a presiunilor admisibile, in scopul obtinerii unei netezimi a suprafetei incomplet slefuite la prelucrare. Aceasta duce insa la o rapida scoatere din uz a robinetului, cand conditiile de regim se impun fluide de naturi diferite si temperaturi importante, in locul fluidului folosit la bancul de proba. Este important de remarcat ca suprafetele de etansare ale diferitelor tipuri de robinete nu lucreaza in conditii similare.
Suprafetele de etansare ale robinetelor cu sertar pana lucreaza in conditii mult mai grele decat cele ale robinetelor cuu ventil. Incarcarea mare a suprafetelor de etansare a robinetelorcu sertar pana, provenita din solutia constructiva, provoaca o uzura mai rapida a acestora, aparand in acelasi timp pericolul griparii. Pericolul se mareste o data cu micsorarea gradului de finisare a suprafetelor de etansare.
Pentru robinetele cu cep, posibilitatea folosirii unei ungeri eficiente reduce simtitor valoarea presiunii de etansare necesare, ceea ce face practic ca, asigurarea unei presiuni pe=3…5 kgf/cm2 sa fie suficienta.
In unele cazuri se fac probe neconcludente, prin umplerea robinetului cu petrol, la presiunea hidrostatica, ceea ce corespunde la o presiune de etansare cu apa circa 3-4 kgf/cm2. Pentru realizarea unui inalt grad de etansare a suprafetelor de etansare a robinetelor, este obligatorie slefuirea extrem de ingrijita a acestora.
Obtinerea unor asemena netezimi implica complicate prelucrari mecanice pe masini de precizie. Acesta duce la scumpirea produsului.
De aceea, in conditiile tehnice de fabricare a robinetelor, se admit in functie de importanta practica a etansarii, unele pierderi de fluid, care nu micsoreaza calitatea exploatarii armaturilor. In U.R.S.S. s-au stabilit pierderile admisibile la robinete in functie de clasificarea acestora, in trei clase de etansare, dupa destinatia lor.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU