Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2d. ROBINETE DE REGLARE » ROBINETE DE LAMINARE

Sunt armaturi de reglare actionate manual si sunt utilizate in mod obisnuit la reglarea unui singur parametru, si anume, presiunea.
In comparatie cu celelalte tipuri de robinete, ca de exemplu robinetele de inchidere, organul de reglare (inchidere) este prevazut, pe langa suprafata de etansare, cu o suprafata de laminare. Organul de laminare, in pozitii relative cu scaunul organului de inchidere (reglarea) al robinetului, determina sectiuni de trecere precis reglate. Fiecarei sectiuni astfel reglate ii corespunde o valoare anumita pentru presiunea fluidului reglat.
Clasificarea robinetelor de laminare dupa forma constructiva a organului de laminare este urmatoarea:

– ventil cu caneluri;
– ventil cu ferestre;
– in forma de cep.

Ca si in cazul robinetelor de reglare cu actionare automata, reglarea sectiunii se realizeaza prin asigurarea unei curse de (0,5…0,6) Dscaun, pentru organul de tip ventil sau cep.
Pentru a asigura precizia necesara reglarii presiunii, organul de laminare are o constructie rigida, de obicei facand corp comun cu tija de actionare, este ghidat in ghidaje speciale, care se inlature posibilitatea intrarii acestuia in vibratie sau sa fie deviat datorita fortei curentului fluid. Dupa forma constructiva a organului de laminare, ghidajul se prevede in capac (organul in forma de cep) sau in scaun (organul de tip ventil).
Intrucat reglarea presiunii se realizeaza pe sectiuni de laminare mici, prin care fluidul reglat trece cu vieteze foarte mari , este necesar a fi luat in considerare fenomenul de eroziune a organului de laminare. Din acest motiv la caderile de presiune mici si mijlocii, realizarea organului dintr-un material rezistent la uzura este suficienta. La caderile de presiune mari, unde eroziunea nu poate fi inlaturata numai prin alegerea materialului de constructie, se obisnuieste a se folosi organe de tip cep, fara suprafata de etansare.
Astfel uzura in timp a organului de laminare se preintampina prin aceea ca organul a fost coborat mai mult. In acest caz, robinetul nu se mai foloseste si ca robinet de inchidere.
Pentru o deservire usoara si o reglare precisa, robinetele de laminare sunt prevazute cu organe care indica valoarea parametrului reglat in functie de deschiderea sau inchiderea organului de laminare. Tijele sunt prevazute cu filet cu pas mic, pentru a asigura o gama larga de reglare.
Din categoria robinetelor de laminare fac parte si robinetele de laminare cu clapete. Constructiv sunt simple si prezinta avantajul ca permit dimensiuni de legatura (intre flanse) mici. Utilizarea lor este totusi limitata de faptul ca nu permit reglarea debitelor mici de fluid, dau distorsiuni hidrodinamice mari si inegale pe intreaga suprafata a clapetei; aceasta datorita divizarii curentului de fluid datorita formei clapetei si faptului ca articulatia acesteia este in mijlocul sectiunii de trecere a robinetului.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU