Robinetele de reglare asigura o legatura dinainte stabilita intre diferitii parametri ai unuo proces tehnologic, ca: debit, presiune, temperatura, nivel etc.
Procesul de reglare poate fi asigurat prin sisteme automate de reglare sau prin supravegherea variatiei parametrilor de catre om, care intervine apoi asupra robinetului de reglare, actionand organul de reglare al acestuia.
Reiese deci ca, in cazul reglarii, se deosebesc: organul care determina comanda si organul care primeste comanda.
In cazul reglarii manuale, operatia este simpla, deoarece omul determina, in urma schimbarii valorii unui parametru, actionarea organului de reglare al robinetului de reglare. Acesta determina de obicei o variatie a parametrului reglat, parametrul revenind la valoarea dinainte stabilita.
In cazul regulatoarelor automate,aparitia modificariii parametrului supus reglarii determina aparitia unei forte, care se poate transmite la organul de inchidere al robinetului de reglare direct sau indirect.
La actiunea directa de reglare, forta care apare in urma modificarii parametrului reglat se transmite direct organului de reglare (inchidere) al robinetului, care se deplaseaza in directia comandata.
La actiunea indirecta, modificarea parametrului reglat determina punerea in actiune a unei surse de energie exterioara (de obicei mai mare), care, la randul sau, comanda deplasarea organului de reglare (inchidere) al robinetului de reglare.
Regulatoarele automate cu actiune directa sau indirecta sunt formate dintr-un organ sensibil, care urmareste variatia parametrului reglat, un organ de comanda, care este impulsionat de organul sensibil, si dintr-un robinet de reglare, care se supune fortei transmisa de la organul de comanda.
Regulatoarele cu actiune directa nu au separata de obicei partea sensibila si de comanda de organul de reglare.
Folosirea acestora se intalneste in cazul reglarii unor parametri care, la modificare, produc forte mari, capabile sa actioneze direct organul de reglare (inchidere) al robinetuli de reglare. La asemenea regulatoare nu se mai separa organul sensibil si de comanda de robinetul de reglare, ele considerandu-se ca o armatura comuna. Parametrii care se regleaza de catre asemenea regulatoare sunt de obicei presiunea si temperatura, capabila sa puna in actiune eforturi mari.
La regulatoarele cu actiune indirecta, robinetul de reglare formeaza un organ independent, iar organul sensibil si cel de comanda, un alt ansamblu separat.
De obicei, organul sensibil si cel de comanda nu se trateaza in lucrarile despre armaturi. In practica de proiectare, proiectantul robinetului de reglare intocmeste tema de proiectare pentru proiectantul organului sensibil si a celui de comanda. Insasi constructia blocului care contine organul sensibil si cel de conanda se realizeaza in intreprinderi specializate, montarea acestuia realizandu-se in final in fabrica constructoare de armaturi.
Din punct de vedere constructiv, robinetele de reglare de la regulotoarele automate cu actiune indirecta pot fi: 1) cu organe de reglare pe doua pozitii si 2) cu organe de reglare cu mai multe pozitii, care functional corespund cu o variatie a organului de reglare in pozitiile: 1 – complet deschis; 2 – complet inchis si 3 – pozitie intermediara.
Din punctul de vedere al ajustarii organului de reglare, pentru a asigura in pozitia inchis o etansare suficienta, organele cu scaun dublu sunt dificil de realizat, datorita dificultatilor care apar la finisarea organului de reglare (inchidere) simultan pe cele doua scaune.
Considerand si uzurile neuniforme pe cele doua scaune, care apar in timpul exploatarii, reiese ca robinetele de reglare cu scuane duble se pot realiza numai cu o fabricatie bine pusa la punct.
Conditiile hidrodinamice de curgere au in cazul robinetelor de reglare o importanta deosebita. Variatia debitului fluidului reglat trebuie sa fie bine determinata in conditiile existentei unei variati de presiune stabilite la fluidul care apasa pe membrana. Dar aceasta depinde in primul rand de stabilirea riguroasa si precisa a formei suprafetelor de laminare, in special in conditii de atelier. Calitatea robinetului de reglare va fi in mare masura determinata de excutia corecta a acestei suprafete.