>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2b. PROIECTAREA SI TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A ARMATURILOR » DIMENSIONAREA ORGANELOR PRINCIPALE ALE ARMATURILOR

Regimul de lucru al organelor robinetelor. Robinetele deservesc instalatii ale caror procese tehnologice impun conditii grele de lucru din punctul de vedere al presiunii, temperaturii, solicitarii hidrodinamice, incarcarii de montare. Acestea determina aparitia unor forte, care trebuie sa fie echilibrate printr-o constructie potrivita a organelor armaturii.

La proiectarea robinetului, nu pot fi introduse cu precizie, in relatiile de calcul, toate fortele care actioneaza asupra sa la functionarea in instalatie. Unele pot fi stabilite precis din regimul de lucru, ca de exemplu fortele rezultate, datorita existentei presiunii fluidului. Acestea, exprimate prin relatii de calcul, sunt parametrii de baza, care ajuta la proiectarea organelor robinetului. Celelalte forte, de exemplu cele provenite din solicitarile termice, solicitarile hidrodinamice, incarcari de montare nu intotdeauna pot fi introduse cu precizie in relatiile de calcul. Acestea urmeaza sa fie acoperite prin utilizarea in calcule a coeficientilor de siguranta.

In calculul robinetelor de la instalatiile care sunt supuse la temperaturi inalte sau foarte scazute, se introduc parametrii care tin seama de temperatura.

Proprietatile fizice ale materialului sunt puternic influentate de marimea solicitarilor termice. Cresterea temperaturilor peste anumite limite sau scaderea lor importanta modifica proprietatile mecanice ale materialelor intr-o masura ce nu poate fi neglijata. Temperaturile ridicate provoaca micsorarea limitei de curgere amaterialului, iar deformatiile importante care apar pot compromite buna functionare a robinetului. Temperaturile mult prea joase influenteaza puternic asupra limitei de rupere, manifestata prontr-o fragilitate mare a materialului.

Deoarece in functionarea organelor de masini nu se admit deformatii plastice, in calculul acestora se ia in considerare de obicei limita de curgere.

O importanta deosebita in conditii de temperatura inalta a materialului o capata fenomenul de fluaj, care se manifesta prin deformarea plastica, lenta si continua, a unui metal supus la o tensiune constanta. In regimul temepraturilor inalte, in material se produs cimultan doua procese: cresterea lenta in timp a alungirilor remanente, ca o consecinta a temperaturilor inalte, si redistribuirea in timp a eforturilor unitare din sectiunea considerata.

La alegerea materialelor pentru armaturi, trebuie sa se priveasca proprietatile mecanice ale acestora ca avand o stransa legatura cu regimul de lucru la care vor functiona diferite organe ale armaturii.

Se remarca, in general, ca temperatura celor mai multe organe ale robinetului difera de temperatura celor mai multe organe ale robinetului difera de temperatura mediului, ceea ce permite imbunatatirea conditiilor de lucru si cresterea rezistentei admisibile pentru acestea.

De aceea, la calculul imbinarilor cu flanse care lucreaza la temperaturi de peste 300oC, temperatura de calcul a flanselor si suruburilor se considera cu 25oC sub temperatura fluidului de lucru.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU