Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2f. ACTIONAREA ARMATURILOR » DISPOZITIVE ELECTRICE DE ACTIONARE

Dezvoltarea instalatiilor industriale pe baza mecanizarii si automatizarii mijloacelor de dirijare ale proceselor tehnologice desfasurate in acestea au dus la dezvoltarea dispozitivelor de actionare mecanizata a robinetelor. Datorita sistemelor de supraveghere a instalatiilor pe baza panourilor centralizate de comanda si semnalizare, ca acelea din centralele electrice, instalatiile tehnologice din industria chimica si alimentara etc., comanda armaturilor de la distanta a devenit de asemenea posibila si necesara.
Constructive, dispozitivele electrice de actionare sunt de doua feluri:

– dispozitive electromecanice;
– dispozitive electromagnetice.

Blocurile electrice pentru comanda dispozitivelor de actionare ale armaturilor ca si servomotoarele se deosebesc putin ca principiu si aparatura de dispozitivele asemanatoare utilizate la actionarea diferitelor masini industriale; proiectarea lor are la baza principiile descrise in literatura tehnica de specialitate.
Dispozitivele electromecanice de actionare, folosite la armaturi, se compun dintr-un motor electric, un reductor de viteza mecanic, cu roti conice, melcate sau planetare si din mai multe mecanisme pentru declansarea inceputului sau sfarsitului de cursa sau a unor pozitii intermediare, dupa cum este conceput blocul electric de comanda.
In general, dispozitivele au introduse, prin constructie, ambreiaje comandate de elemente sensibile, care, decupleaza motorul la valoarea maxima a momentului de rasucire, in vederea protectiei organelor de inchidere si de transmitere a miscarii prin organele intermediare.
In functie de cerintele procesului tehnologic, privind schimbarea relativa in timp a parametrilor tehnologici care necesita modificarea sectiunii de trecere a robinetului, dispozitivele electrice de actionare sunt prevazute cu instalatii de blocare, semnalizatoare de cursa, inregistratoare de variatii a sectiunii in timp.
Prin proiectare se urmareste sa se obtina blocuri de comanda cu gabarite cat mai mici, avand in vedere situatiile grele de montare si spatiile restranse in instalatie. Tijele robinetelor, fie cu ventil, fie cu sertar, actionate electromecanic, au practic un numar de 55-60 rot/min, iar rapoartele de transmitere au valori cuprinse intre 25 si 60 pentru motoarele electrice cu turatii de 1400 rot/min si valori cuprinse intre 15 si 120 rot/min pentru motoarele electrice cu turatii pana la 3000 rot/min. Aceste rapoarte de transmitere mari dau, in cazul folosirii rotilor dintate cilindrice sau conice, gabarite mari pentru blocul de comanda. Se folosesc din aceste motive reductoare cu angrenaj cu melc sau reductoare cu angrenaje planetare, care permit gabarite relativ mici, pentru blocul de comanda la rapoarte de transmitere mari.
Pentru deschiderea si inchiderea orgnelor de inchidere ale armaturii, mai ales la robinetele mari cu sertar, se folosesc combinatii variabile de viteze de ridicare sau coborare, care se obtin in general din combinatia a doua viteze. Astfel:

1) Doua viteze, ambele in acelasi sens de miscare a organului de inchidere;
2) Doua viteze intr-un sens de miscare si o viteza in celalalt sens de miscare a organului de inchidere;
3) O viteza intr-un sens si alta viteza in celalalt sens de miscare a organului de inchidere.

Blocurile de comanda electrice, construite in acest fel, permit organului de inchidere sa fie actionat in mod automat cu doua viteze diferite, reducand astfel pericolul de a defecta robinetul prin unde de soc ale fluidului sau prin lovituri de berbec ivite in timpul actionarii robinetului.
Astfel la un robinet cu sertar Dn=500, in timpul inchiderii organului de inchidere, cele doua viteze care vor actiona organul pe intreaga cursa sunt astfel combinate incat primele 4/5 din cursa sa fie parcurse in 45 s, iar restul de 1/5 din cursa in 70 s.
In unele cazuri, pentru actionarea robinetelor montate la distanta acolo unde se folosesc transmisii mecanice de demultiplicare a efortului necesar si unde la intervale determinate sunt necesare manevrari dese, care ar fi greoaie sa se faca manual, se folosesc blocuri electro-magnetice de actionare, portabile.
In cazul folosirii dispozitivelor electrice de actionare in instalatii chimice, sau in situatii cand exista medii umede oxidante etc. trebuie prevazue carcase etanse, intrucat instalatia electrica se poate usor deteriora sau, in unele cazuri, poate prezenta pericol de explozie.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU