Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2f. ACTIONAREA ARMATURILOR » DISPOZITIVE MANUALE DE ACTIONARE

Acestea sunt dispozitive cunoscute din cele mai vechi timpuri. La robinetele de dimensiui mici si presiuni mici si mijlocii, unde efortul necesar de inchidere se poate asigura de forta vie a unui om sau doi oameni, organul de actionare cel mai obisnuit este roata de manevra. Acestea se prevad si in ansamblul dispozitivelor mecanizate de actionare, ca siguranta de manipulare in cazul defectarii actionarilor electrice.
Rotile de manevra utilizate la actionarea organelor de inchidere ale armaturii sunt standardizate in STAS 2722-51 si 2723-51.
Din punct de vedere constructive se deosebesc:

1) Roti plane cu coroana plina si rotunda;
2) Roti plane cu coroana plina ondulata;
3) Roti concave cu coroana plina si rotunda;
4) Roti concave cu coroana ondulata, subtire si gauri de racire.

Rotile cu coroana plina, plane sau concave, se folosesc in cazul robinetelor de dimensiuni mari (cu Dn>100 mm) acolo unde momentele de rasucire sunt mari.
Rotile cu coroana plina, plane sau concave, se folosesc la robinetele pentru presiuni joase (sub 25 kgf/cm2) si diametre nominale mici (Dn<50 mm), acolo unde momentul de rasucire este mic. Acestea prezinta comoditatea in manipulare si o prindere buna cu mana.
Rotile concave cu coroana ondulata, cu gauri de racire se utilizeaza la robinete care functioneaza la temperaturi inalte. Acestea permit o circulatie buna a aerului prin orificiile prevazute, asigurand racirea rotii in vederea manipularii manuale.
Standardele pentru rotile de manevra nu dau desene de executie obligatorii pentru constructia acestora. Obligatorii sunt numai diametrele exterioare, inaltimea butucului, inaltimea concavitatii, latura patratukui gaurii de imbinare cu tija si numarul de spite.
Materialele de constructie indicate pentru executia rotilor de manevra sunt: fonta, otelul, aluminiul, bachelita etc.
Pentru robinetele care lucreaza la presiuni mici (sub 10 kgf/cm2), diametre nominale mici (Dn¬<50 mm) si temperaturi joase (sub 40oC), se pot folosi roti din bachelita, deoarece ele sunt usoare si economice. Pentru presiuni joase si temperaturi mai inalte se poate folosi aluminiul. La robinetele de fonta cu Dn>100 mm se folosesc roti de manevra de fonta. Pentru robinetele de otel se folosesc roti de manevra de fonta maleabila, iar la presiuni mari, roti de otel turnat.
In cazul robinetelor de diametre mari (Dn>500 mm), montate in locuri unde accesul mai multor persoane este anevoios si manipularea trebuie efectuata de unul sau doi oameni, se obisnuieste a se folosi dispozitive manuale de actionare cu reductor pentru demultiplicarea fortei.
Aceste reductoare sunt formate dintr-o pereche de roti dintate cilindrice sau conice cu raport de demultiplicare 1:3…1:4, sau dintr-un angrenaj cu melc.
Dispozitivele manuale de actionare se utilizeaza si la actionarea de la distanta a organelor de inchidere ale armaturii.
La aceste tipuri de actionari, folosirea imbinarilor articulate cardanice pentru transmiterea efortului la distanta permite abateri reciproce ale axelor arborilor de transmisie de cca. 30oC.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU