>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 1b. MATERIALE FOLOSITE » MATERIALE NEMETALICE SI MATERIALE ANORGANICE

In afara acestor metale neferoase pentru fabricarea diferitelor elemente de conducte se folosesc, intr-o mai mica masura, si alte metale (nichel, zinc, staniu etc.) si aliajele lor.

Materialele nemetalice au capatat o larga utilizare in mai multe ramuri industriale, in vederea economisirii metalelor care se distrug prematur sub actiunea deiferitilor agenti chimici. Aceasta datorita proprietatilor lor fizico-economice si pretului lor scazut.

Materialele anorganice sunt folosite ca materiale de baza, indeosebi la executarea conductelor de canalizare, sau ca materiale auxiliare de protectie anticorosiva sau izolare termica.

Dintre materialel anorganice naturale (roci), cel mai utilizat este azbestul, care, fiind ignifug si posedand greutate specifica aparente redusa, conductivitate termica si electrica reduse, o buna elasticitate si stabilitate chimica, este folosit, in forma de fire, snururi, tesaturi, pana la temperatura de 500o C. Ca material de garnituri sau umpluturi de etansare este folosit simplu, sau impregnat cu substante hidrofobe si antifrictiune (azbestul grafitat), cu umpluturi minetale si cauciuc (klingherit, paronit), sau cu insertii textile sau metalice. Este o materie prima des intalnita la izolatiile termice.

Diatomita si tripoli, mica, magnezita sunt componentii uzuali ai izolatiile termice.

Granitul, andezitul, porfirul, tufurile vulvanice, cuartul, feldspatul sunt folosite, in functie de stabilitatea lor chimica, la captusirea diferitelor elemente de conducte cu diametre mari sau la obtinerea unor piese de legatura.

Mortarele sunt amestecuri de diferiti lianti cu apa si material de umplutura, ale caror dimensiuni nu depasesc 7 mm, formand o pasta care se intareste si care serveste la legatura intre diferitele elemente prefabricate.

Mortarele obisnuite sunt normallizate in STAS 1030-55, folosind ca liant varul, cimentrurile, ipsosul sau amestecurile lor, iar ca material de umplutura nisipul. Ele sunt clasificate dupa rezistenta minima de compresiune, care variaza intre 4 si 100 kgf/cm2.

Mortarele antiacide au ca liant silicatul de sodiu, iar ca umplutura, pulberi antiacide de piatra naturala sau artificiala. Rezista la actiunea acizilor si a unor gaze corosive si nu rezista la alcalii. Proprietatile lor variaza in limite largi in functie de compozitie: γ=1.8 -2.08 kgf/dm3; σrc=20-74 kgf/cm2; adezivitatea pe otel sau produse ceramice este de 10-25 kgf/cm2.

Mortarele refractare au compozitia in functie de compozitia caramizilor, unele dintre ele fiind normalizate in STAS 3859-53 (silicioase) si STAS 134-61 (silico-aluminoase).

Betonul este un conglomerat compus din mortar si material de umplutura cu o granulatie mai mare decat mortarul.

Betoanele obisnuite pe baza de ciment sunt clasificate in STAS 3622-61. Marcile betonului sunt stabilite in functie de limita de rupere la compresiune. Proprietatile lor variaza in limite largi: γ=1-2.5 kgf/dm3, σrc=15-800 kgf/cm2; E=105-5*105 kgf/cm2. Se obtin prin turnare la locul de montare sau in prefabricate.

Betonul antiacid are ca umplutura o roca antiacida si mortarul pe baza de silicat de sodiu. Cele preparate cu andezit au dupa 28 zile de la turnare σrc-160-170 kgf/cm2; E – 6*104 – 12*104 kgf/cm2; λ – 0.7 – 1 kcal/m*h*grd si α – 8*10-6 mm/mm*grd.

Betonul refractar foloseste mortarul refractar si umplutura din materiale ceramice refractare.
Atunci cand solicitarile sunt mari, betonul se intareste cu armaturi de otel.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU