Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 1i. PROTECTIA ANTICOROSIVA A CONDUCTELOR » FACTORI CARE INFLUENTEAZA COROZIUNEA

Conductele sunt supuse procesului de coroziune atat din partea fluidului pe care-l transporta, cat si din partea mediului inconjurator in care este amplasata conducta.

Pentru ca fluidul transportat sa nu corodeze conducta, ea se face integral din material rezistent la coroziune sau se captuseste cu materiale care nu sunt atacate de mediul interior.

Pentru evitarea coroziunii de catre mediul inconjurator, se folosesc att metode de izolare anticoroziva prin captusire, cat si diferite procedee de protectie catodica a conductei. In prezent, folosirea combinata a acestor metode constituie protectia cea mai sigura a conductelor metalice.

O problema principala o constituie protectia conductelor ingropate, care este strans legata de natura si influenta pe care o exercita solul in care este amplasata. Compozitia si proportia diferitelor saruri continute, porozitatea, umiditatea si pH-ul acestora sunt factorii care influenteaza actiunea solului asupra conductei ingropate. In afara acestora, distrugerea conducteise mai datoreaza variatiilor de temperatura, pilelor electrochimice formate, curentilor paraziti (vagabonzi), starii de tensiune din conducta etc.

Conductele montate deasupra solului sunt supuse actiunii corosive a atmosferei inconjuratoare, factorii principali de actionare a acesteia fiind oxigenul, umiditatea si, intr-o oarecare masura, bioxidul de carbon.

Factorii care influenteaza distrugerea prin coroziune a conductelor subacvatice sunt: compozitia apei, pH-ul acesteia, continutul de oxigen din apa, precum si viteza de circulatie a apei.

Acoperirile exterioare anticorosive trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a avea eficienta in exploatare. Aceste conditii constau in:

– aderenta buna la suprafata metalului;
– rezistenta la solicitari mecanice;
– absorbtie minima de apa sau alte lichide;
– caracteristici bune de electroizolant;
-pastrarea proprietatilor la variatii termice;
– durabilitate in timp;
– rezistenta la actiuni destructive biologice;
– pret de cost redus;
– executarea din materiale usor accesibile.

Intrucat in practica un singur material nu poate satifsace toate aceste conditii, se foloseste pentru izolarea conductelor materiale cu proprietati diferite, dispuse intr-unul sau mai multe straturi.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU