>

Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 1h. AMPLASAREA SI DISPOZITIVELE DE REZEMARE ALE CONDUCTELOR » AMPLASAREA SI FIXAREA ELEMENTELOR CONDUCTEI

Amplasarea si fixarea elementelor conductei, pentru realizarea unui traseu oarecare, se poate face printr-o varietate foarte mare de mijloace de rezemare. Modul de sprijinire a conductei trebuie ales in functie de locul de amplasare al acesteia, de natura materialului de constructie al conductei, de solicitare la care va fi supus in cursul exploatarii etc.
La amplasarea elementelor de conducta si la stabilirea punctelor lor de rezemare trebuie avute in vedere o serie de reguli, care trebuie respectate pentru buna desfasurare a lucrarilor de montare, intretinere si reparare a conductei.
In vederea controlului periodic si reparatiilor ulterioare, elemetele conductelor trebuie instalate in locuri usor accesibile. Aceasta conditie este cu atat mai necesara la lichidele cu pericol de congelare, sau la fluidele toxice, inflamabile sau cu pericol de explozie.
Amplasarea in grup a conductelor duce la utilizarea unui spatiu minim necesar si micsoreaza totodata pretul de cost al constructiei portante. Totusi distantele dintre doua conducte invecinate cum si distanta dintre conducta si perete trebuie astfel alese incat sa asigure montarea usoara a acestora si sa nu ingreuneze intretinerea si repararea lor. Distanta A dintre axele a doua conducte invecinate cu flansele amplasate in acelasi plan poate fi determinata cu relatia:

A=D1/2+D2/2+50 [mm]

in care D1 si D2¬ sunt diametrele exterioare ale flanselor, in mm.
In cazul amplasarii conductelor cu flansele in planuri diferite, D2¬ are semnificatia diametrului exterior al tevii.
Montarea unei conducte trebuie sa se faca astfel incat elementele sale sa nu impiedice trecerea libera si deservirea usoara a aparaturii din instalatie.
Instalarea conductelor deasupra sau chiar in imediata propiere a aparaturii electrice (motoare, tablouri de distributie etc.) trebuie evitata.
La amplasarea in gruo a conductelor, cele care transporta fluide corosive se aseaza separat si mai jos decat celelelalte, pentru prevenirea stropirii acestora din urma din cauza curgerilor accidentale in locuri neetanse. De asemenea conductele care transporta fluide calde trebuie amplasate separat de cele care transporta medii reci si la o distanta corespunzatoare fata de conductele cauciucate sau din PCV.
Varietatea conditiilor de amplasare a punctelor de reazem ale conductei duce la o gama practic nelimitata de solutii constructive, de la sprijinirea conductei direct pe pamant pana la sustinerea ei pe constructii portante cu forme speciale, care sa asigure montarea si exploatarea optima a ei.
Amplasarea conductelor subterane fara canale se foloseste in cazul solurilor uscate, care nu prezinta un pericol de tasare. Asezarea lor se face de obicei la o adamcime de peste 1 m, pe un pat de nisip sau pietris.
Conductele pot fi amplasate subteran in canale cu sau fara posibilitate de trecere. Asezarea in canale fara trecere se face oridecateori nestabilitatea solului nu permite amplasarea lor fara canal.
In locurile de amplasare a armaturilor, compensatoarelor, aparaturii de masura si control, aceste canale sunt prevazute cu guri de vizitare, scari si platforme, pentru revizia si intretinerea usoara a acestora.
Canalele cu posibilitate de trecere se folosesc in cazul grupurilor de cel putin cinci conducte paralele, la care suma diametrelor depaseste 1500 mm. Distanta de la nivelul solului pana la partea superioara a canalului nu depasteste 500 mm, ceea ce asigura un invelis suficient de impermeabil pentru canal. Peretii canalelor ca si fundul se fac din caramizi, beton turnat sau prefabricate din beton. Pentru accesul personalului de intretinere si pentru introducerea sau scoaterea elementelor de conducta in timpul reparatiilor, canalele au guri de vizitare, la intervale de maximum 100 m. Latimea partii de circulatie a canalului trebuie sa fie de 0.7-0.8 m, in locurile mai aglomerate, pe portiuni mici putand ajunge pana la 0.5 m. Inaltimea minima a canalului trebuie sa fie de 1.8, iar distanta dintre suprafata exteriorara a izolatiei conductei si peretele canalului, de minim 250 mm. Asezarea conductelor se face pe console fixate in peretii laterali ai canalului sau pe fundul acestuia, prin intermediul unor suporturi.
Conductele amplasate deasupra solului sunt asezate de obicei pe constructii portante, care pot fi atat zidurile din caramida sau beton ale cladirilor industriale, cat si stalpii si estacadele metalice sau din beton armat.
Stalpii sunt amplasati in fundatii, a caror adancime de la nivelul solului intrece cu cel putin 0.1 m adancimea de inghet a solului in regiunea respectiva, in cazul pamanturilor nisipoase, sau cu 0.25 m, in cazul solurilor argiloase.
Forma si dimensiunile stalpilor sau estacadelor sunt determinate de traseul conductei, in configuratia terenului si de sarcinile preluate de la elementele de conducta. In locurile de amplasare a armaturilor de instaleaza pe stalpi sau estacade scari si platforme de lucru pentru revizie si intretinere.
Pentru conductele de abur si apa calda sub presiune, la amplasarea si rezemarea conductelor trebuie respectate instructiunile I.S.C.I.R., C15-58 privind construirea acestor feluri de conducte.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU