Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 1e. PIESE FASONATE » CURBELE DE OTEL

Curbele de otel, obtinute prin indoire, se recomanda a fi executate din tevi nesudate, intrucat cusatura se poate fisura la indoire. Daca la conducte de mica importanta sua folosite totusi asemenea tevi, atunci cusatura sudata trebuie amplasata lateral, pentru a suferi deformatii cat mai mici.

Prin indoirea tevilor se obtin curbe cu forme variate, atat intr-un singur plan, cat si in spatiu. Parametrul principal al unei curbe este raza de curbura cu care este indoita, care se alege in functie de diametrulsi grosimea tevii si de procedeul folosit pentru indoire. In orice caz se recomanda ca subtierea peretelui sa nu fie mai mare de 15% fata de grosimea initiala.

In constructia conductelor de abur si apa calda sub presiune, la executarea indoiturilor trebuie respectate instructiunile C15-58 ale ISCIR, care prevad ca raza minima de curbura R, masurata pana la axa tevii, sa fie:

– pentru indoirea la cald a tevilor umplutecu nisip R≥4de;

-pentru indoirea la rece pe masini si dispozitive speciale R≥5de¬;

-pentru indoirea cu cute a teviineumplute cu nisip si incalzita local cu sulfaiul de sudat R≥3de.

Lungimea portiunii drepte dintre o cusatura transversala si inceputul indoirii trebuie sa fie egala cel putin cu diametrul exterior al tevii, dar nu mai mica de 100mm.

Indoirea la rece se face pe masini sau dispozitive speciale, atat pentru tevile de otel carbon, cat si pentru cele de oteluri aliate sau metale neferoase. La indoirea tevilor pe masinicu segment de indoire si rola se prodice o ovalizare a sectiunii transversale. Abaterea de la forma circulara este neinsemnata pentru tevi cu diametrul pana la 70 mm. Ovalizarea seciunii este inlaturata la masinile de indoit care lucreaza cu dorn de calibrare. In cursul operatiei, dornul ramane fixat la capatul unei tije, iar pentru micsorarea frecarilor, suprafata lui se unge cu ulei.

La indoireea tevilor la rece cu ajutorul preselor sau dispozitivelor hidraulice se folosesc segmenti circulari cu profil: concav semirotund sau semioval.

Indoirea tevilor la cald permite micsorarea efortului necesar acestei operatii si obtinerea unei forme mai corecte a sectiunii curbei.

Pentru o productie redusa de asemenea pese se foloseste indoirea tevilor in stare calda, dupa ce, in prealabil, au fost indesate cu nisip in zona de indoire. Nisipul folosit este cel de rau uscat si cernut. Nisipul de munte contine particule aglomrate, care, la incalzirea tevii, ard formand goluri. Cel umed da nastere la vapori care pot provoca deformatia locala a peretelui tevii. Incalzirea tevii se face pana la culoarea rosie-visinie, evitandu-se supraincalzirea. De asemenea este necesara si incalzirea nisipului, pentru a evita o racire parida a tevii, ceea ce ar duce la pierderea plasticitatii acesteia si formarea de cute sau fisuri. Faza de indoire propriu-zisa trebuie sa se faca lin, fara smuncituri, pentru a nu da nastere la cute sau franturi. Dupa indoire, teava se curata de nisip, care poate fi pregatit in vederea indoirii altei tevi.

Metoda de indoire prin umplere cu nisip necesita un mare volum de munca, consum mare de material (nisip, combustibil etc.) si are o productivitate scazuta.

O metoda productiva folosita in uzine specializate este indoirea tevilor la cald prin presare in matrita. Operatia se face in mai multe faze, procesul tehnologic fiind stabilit de catre uzina constructoare in functie de utilajul disponibil pentru acesta.
In practica industriala sunt folosite si metode productive de indoire a tevilor la cald.

Indoirea tevilor cu cute se realizeaza prin incalzire locala cu sulfaiul si formarea unui numar de 5-9 ondulatii, in functie de diametrul tevii. Aceasta metoda este mai simpla si mai ieftina decat indoirea neteda a tevilor, mai ales in cazul diametrelor mai mari de 100 mm. Dezavantajul acestei curbe consta in aceea ca opun o rezistenta hidraulica mai mare decat cele netede, la curgerea fluidului, iar cutele lor sunt amorse pentru depunerile impuritatilor din fluid sau a cristalelor, cand fluidele au tendinta de cristalizare.

Experimental s-a constatat ca tevile curbate solicitate de momente incovoitoare in sensul micsorarii razei de curbura aveau deformatii mai mari decat cele socotite prin calcul.

Fenomenul a fost explicat prin aceea ca eforturile unitare axiale care apar o data cu momentul de incovoiere dau nastere unor solicitari in directia radiala, care tind sa aplatizeze sectiunea tevii.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU