
Sunt tipuri de robinete cu utilizare generala intalnite in instalatii care lucreaza la presiuni joase sau foarte inalte, la temperaturi sub zero grade sau la temperaturi inalte. In functie de materialul ales pentru executarea robinetului si suprafetelor de etansare, se poate folosi la fluide cu actiune eroziva sau corosiva puternica. Functional, este robinetul cel mai simplu, cuplul de inchidere cu ventil putandu-se executa fara dificultati tehnologice.
Suprafetele de etansare ale organului de inchidere sunt executate ca suprafete inelare plane sau suprafete conice.
Avantajele principale pe care le prezinta robinetele cu ventil sunt:
– inchiderea pe suprafete plane orizontale este usor de realizat;
– fixarea inelelor de etansare este simpla atat in corp cat si pe ventil;
– prelucrarea pe masini nu necesita dispozitive speciale;
– frecarea suprafetelor de etansare este mica fata de robinetele cu cep sau sertar pana, ceea ce mareste durabilitatea suprafetelor de etansare;
– aria suprafetelor de etansare este mai mica decat la celelalte tipuri, ceea ce duce la reducerea consumului de metale deficitare pentru confectionarea suprafetelor de etansare;
– rectificarea si rodarea suprafetelor de etansare se realizeaza cu usurinta atat la scaun cat si la ventil si poate fi controlata cu mijloace simple;
– griparea suprafetelor de etansare se produce mai greu;
– verificarea suprafetelor de etansare ale robinetelor in exploatare, in perioadele de revizii, este mai simpla;
– remedierile la suprafetele deteriorate in timpul exploatarii se fac in orice atelier de intretinere, cu masini universale si dispozitive simple.
Dezavantajul principal pe care il prezinta robinetele cu ventil este rezistenta hidraulica mai mare decat la robinetele cu cep si cu sertar. Pentru diminuarea acesteia, s-au realizat forme de corpuri si scaune de trecere cu profiluri hidrodinamice sau cu tija montata inclinat.
Utilizarea tehnologica a acestor tipuri de armaturi este practic nelimitata, putand functiona in orice conditii de temeperatura, presiune sau fluide corosive, cu conditia ca in asemenea cazuri sa se foloseasca materiale de executie adecvate.
Datorita varietii considerabile de tipuri constructive, vor fi exemplificate numai tipurile reprezentative pentru fiecare categorie de robinete. Acestea se prezinta obisnuit in cataloage ale intreprinderilor constructoare de armaturi.
Robinetele cu ventil se construiesc de obicei pana la diametre nominale de 200 mm si pentru cereri speciale pana la 300 mm si mai mari.
Peste aceste dimensiuni, gabaritele prea mari fac neavantajoasa constructia robinetelor cu ventil.
Robinetele cu ventil pentru presiuni inalte (700-1000 kgf/cm2), temperaturi mari, cu diametre relativ joase (sub 500 mm), se executa cu ventil-ac, comun cu tija, din oteluri inoxidabile.
Pentru unificarea dimensiunilor de constructie ale armaturii, standardele de armaturi obliga respectarea unor dimensiuni principale, care sa asigure instaltiilor posibilitatea de a schimba armaturile deteriorate. Astfel standardele de conditii generate indica dimensiunile de legatura care trebuie respectate in constructia armaturilor.