
La stabilirea formei capacului se impun aceleasi conditii generale, ca: procedeul tehnologic de fabricatie, pozitia de montare, solutia de etansare (pe de o parte cu corpul, pe de alta parte cu tija), solutia de imbinare, materialele folosite etc.
In cazurile cele mai numeroase, capacele ca si corpurile robinetelor se executa prin turnare. De aceea, in cursul turnarii, trebuie sa se aiba in vedere corectitudinea centrarii miezurilor, care pot da deplasari mari. Acestea provoaca o subtiere a peretilor intr-o parte si o ingrosare excesiva in cealalta, precum si abaterea axei centrului capacului.
In interiorul capacelor, ca si al corpurilor, de altfel, trebuie evitata prevederea de nervuri, colturi, racordari interioare cu raze mici, care sa provoace adancituri sau lacasuri de depozitare de lichid. Acestea, in cele mai frecvente cazuri, inlesnesc coroziunea sau raman locasuri din care nisipul de miezuri nu se poate dezbate cu usurinta.
In cazul capacelor si corpurilor care se imbina cu suruburi trebuie sa se acorde o atentie deosebita centrarii miezurilor, in cazul in care gaurile pentru suruburi se prevad din turnare. In privinta prevederii gaurilor din turnare, la flanse, parerile sunt impartite. Deoarece in cazul in care gaurile sunt inclinate, cu bosaje de turnare excentrice, la suruburile cu prestrangere puternica apar solicitari periculoase, din cauza aplicarii excentrice a sarcinii de lucru. De aceea, la robinetele de otel, in special cele care suporta solicitari mari, in mod obligatoriu se folosessc gauri prelucrate precum si bosaje pentru asezarea piulitei si capului surubului. O data cu aparita masinilor moderne de prelucrate, ca masini multiax cu 4, 6, 8, 12 si mai multe burghie simultane de lucru, se obisnuieste ca gaurile sa fie operate prin prelucrare la toate tipurile de robinete.
In acest caz, desele devieri care apar la gaurile turnate, sau dificultatea de a fi forjate sunt inlaturate. Productivitatea ridicata a masinilor multiax nu permite o crestere insemnata a pretului robinetului.
La armaturile cu diametru peste 300 mm pe partea laterala exterioara a capacului sau corpului sunt prevazute bosaje. Acestea asigura posibilitatea racordarii conductelor de drenaj, care inlesnesc fie evacuarea gazelor care se aduna la partea superioara, fie evacuare condensatului din robinetele de abur.
Calculul acestora se desfasoara dupa aceeasi forma ca si aceea redata la corpuri.