Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 2e. ROBINETE DE SIGURANTA SI RETINERE » ROBINETE DE RETINERE (CLAPETE)

Acest tip de robinete sunt de fapt supape de siguranta, care asigura curgerea unui fluid intr-un singur sens. O schimbare a sensului de curgere pe directia stabilita provoaca inchiderea organului de inchidere si scurgerea este oprita.
Se utilizeaza in centralele cazanelor de abur, pe conducte unde curgerea fluidului are un cilcu pulsator (inainte sau dupa masini cu piston) etc.
Din punct de vedere constructiv robinetele de retienre cele mai intalnite sunt:

– robinete de retinere cu ventil;
-robinete de retinere cu clapeta;
– robinete de retinere cu bila;
– robinete de retinere cu fluture.

Practic se intalneste o varietate mare de asemena robinete pentru a se asigura o asezare corecta pe scaunul sau. In cazul unor solutii pretentioase, cand inchiderea trebuie realizata precis, se foloseste solutia cu ghidarea ventilului in ambele parti; prezitna insa o executie dificila si costisitoare.
Spre deosebire de celelalte tipuri de robinete de retinere, cele cu ventil asigura o inchidere etansa. Prezinta dezavantajul unor prelicrari mari si de calitate, oferind in acelasi timp suprafete de frecare mari. Aceasta provoaca o intarziere la inchiderea sau deschiderea ventilului. Se folosesc pentru aceasta la fluide mai putin vascoase (abur, produse, petroliere, apa, aer etc.). Prin utilizarea unor materiale corespunzatoare, acestea se pot folosi la presiuni mari, peste 200 kgf/cm2, si temperaturi inalte, peste 500oC. In aceste cazuri, materialele din care se executa venilul si scaunul sunt oteluri aliate iar coprul din otel forjat.
In cazurile cand asigurarea etanseitatii este deosebit de importanta, se foloseste inchiderea ventilului cu ajutorul unui arc.
Robinetele de retinere cu clapete de inchidere prezinta unele avantaje fata de cele cu ventil:

– raspund rapid la variatiile debitului fluidului, calitatea importanta cand presiunile de inchidere sunt mici;
– prezinta rezistenta hidraulica inferioara celor cu ventil, asigurand o trecere aproape liniara si fara obstacole curentului de fluid;
– au o constructie simpla cu un volum de prelucrari redus;
-prin asezarea corecta a clapetei si prin montarea sa pe ax prin intermediul unei parghii se asigura autocentrarea clapetei, asigurandu-se un contact bun intre suprafetele de etansare;
-tipul clapeta asigura o greutate scazuta organului de inchidere.

Dezavantajul principal al robinetelor cu clapeta este ca, in cazul unor presiuni mici, etansarea realizata nu este corespunzatoare. Totusi asezarea corecta a acesteia pe scaun depinde numai de pozitia bine fixata a centrului de greutate a clapetei in raport cu axul de articulatie.
Inchiderea corecta, fara socuri, asigurand o rezistenta hidraulica mica, se realizeaza numai prin proiectara corecta a clapetei, care prin forma sa trebuie sa asigure o greutate mica.
In scopul obtinerii unei bune etansari, la robinetele de retinere cu clapete se folosesc diverse tipuri de obturatoare. Astfel sunt obturatoarele de bronz, bronz cu nichel, sau obturatoare plastice din cauciuc, materiale plastice si piele.
La robinetele cu clapete de diametre mari, pentru o revenire lenta a clapetei pe scaun se folosesc diverse dispozitive de franare (piston actionat cu aer sau arc armotizor). Acestea previn loviturile importante ale clapetei la inversarea curgerii fluidului.
In cazul unor fluide cu impuritati, acolo unde este necesara o sensibilitate mare a organului de inchidere in forma de bila. Se folosesc cu rezultate bune la produse petroliere fierbinti, vapori si gaze.
Robinetele de retinere cu fluture se caracterizeaza prin aceea ca axa fluturelui este asezata excentric in raport cu axa conductei. Se folosesc in cazul unor conducte care prezinta pericolul producerii loviturilor de berbec. In timpul curgerii fluidului, clapetele de tip fluture asigura rezistenta hidraulica ceea mai mica in raport cu celelalte tipuri de organe de inchidere.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU