Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29
Acasa » Blog » 1d. IMBINARILE CONDUCTELOR » IMBINARILE CU FLANSE

Imbinarile cu flanse asigura rezistenta si etanseitatea conductei la locul de imbinare, prin strangerea cu ajutorul suruburilor a suprafetelor de etansare intre ele.

Principiul de functionare a acestei imbinari consta in crearea cu ajutorul strangerii a unei presiuni de etansare pe suprafete, care duce la micsorareasuficienta a interstitiilor capilare existente pe oricare suprafata prelucrata. Pentru asigurarea unei cat mai bune etansari cu o presiune cat mai mica, intre cele doua suprafete se introduce de obicei o garnitura.

Larga utilizare pe care o are acest tip de imbinare se explica prin siguranta mare in exploatare, comoditatea asamblarii si desfacerii imbinarii cum si posibilitatii de executare a flanselor in serie mare, in uzine specializate.

Dezavantajul lor consta in aceea ca presupune un consum relativ mare de metal si manopera pentru executare, ceea ce duce la un pret de cost mai ridicat.

Diverstitatea conditiilor in care poate functiona o asemnea imbinare face ca solutiile constructive adoptate sa fie foarte numeroase. In general insa o imbinare de acest tip se compune din cele doua corpuri de strangere, numite flanse, suruburile de strangere cu piulitele respective si garnitura.

Garniturile sunt corpuri mai moi decat suprafetele de etansare, care prin strangere umplu interstitiile formate la prelucrarea acestora, asigurand prin aceasta etanseitatea imbinarii cu eforturi mai mici de strangere.

Conditiile generale cerute unei garnturi sunt:

– o elasticitate si plasticitate mai mari ale materialului garniturii fata de materialul suprafetelor de etansare, care sa permita umplerea usoara a interstitiilor formate intre acestea, si in acelasi timp sa compenseze deformatiile elastice ale suprafetelor de etansare, care se ivesc la strangere si in cursul exploatarii;

– sa pastreze in conditiile exploatarii cat mai mult timp proprietatile sale plastice si elastice;

– sa nu provoace deteriorarea suprafetelor de etansare prin actiuni mecanice, chimice sau electrochimice asupra acestora.

Pentru conductele circulare garnitura are forma de tor. Forma sectiunii transversale a garniturii depinde de conditiile de exploatare si de materialul din care este confectionata.

Alegerea materialului se face in functie de presiunea, temperatura si proprietatile fluidului transportat.

Garniturile din materiale moi se executa prin taierea individuala sau in pachet, dupa trasare cu sablonul, sau cu ajutorul unui dispozitiv simplu, montat pe axul unei masini de gaurit pana la diametre de 800 mm.

Garniturile simple din materiale moi sunt standardizate in STAS 1733-51, pentru suprafete de etansare netede, in STAS 1740-51, pentru suprafete cu prag si adancitura, in STAS 1741-51, pentru suprafete cu canal si pana, si in STAS 1742-50, pentru suprafete cu prag si sant.

Garniturile metalice cu umplutura moale se executa prin presare, dupa taierea la dimensiunile corespunzatoare desenelor de executie.

Garniturile metalice sunt executate fie prin matritare, fie prin prelucrare prin aschiere.

Caracteristic imbinarilor cu flanse este forma suprafetelor de etansare, care se alege in functie de conditiile de lucru ale imbinarii.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU