Open/Close Menu
... search
VREI O OFERTA DE PRET? CERE ACUM OFERTA TA!
SUNA-NE ACUM LA: 0758 29 29 29

Functiunile indeplinite de corpurile armaturilor si criteriile amintite mai inainte au influentat in mare masura asupra formei corpurilor. Corpul este un organ principal al armaturii, care asigura dirijarea lichidului de la intrare la iesire. In acelasi timpconstituie locasul de amplasare a cuplului de inchidere. Forma cea mai simpla a corpului armaturii este corpul cu o singura cale de trecere intre intrare si iesire.

Necesitatile proceselor tehnologice, care impun uneori divizarea curentului de fluid in mai multe directii, au dus la proiectarea de corpuri cu mai multe cai de trecere. In acest sens, formele cele mai des intalnite sunt cu trei si cu patru drumuri ale fluidului intrat.

Pentru determinarea formei armaturii intervin insa multe alte criterii impuse de utilizarea sa.

In cazul folosirii de fluide la presiune inalta, forma corpului este in general mai robusta, cu peretii de grosime mare.

Grosimea peretilor este impusa si in cazul lichidelor corosive. Procedeul de fabricaitie impune de asemenea solutii pentru forma corpului. Un corp executat prin turnare va fi diferit de altul realizat prin forjare, matritare sau sudare.

Corpul turnat va avea multe racordari cu scopul de a crea grosimi ale peretilor care sa nu permita formarea de noduri termice, care, la turnare, pot provoca rebutarea corpului. Tehnologia de formare impune alegerea formei corpului astfel, incat sa permita o usoara dezbatere a modelului.

Corpurile forjate sau matritate, din contra, vor avea linii simple si drepte, iar grosimile peretilor acestor corpuri vor prezenta treceri bruste; compactitatea materialului nu este periclitata.

Corpurile sudate vor fi construite cu pereti cu forme simple, care sa permita pozitii usoare la sudare si imbinari dupa contururi simple. Formele tot mai simple intalnite in conceptia moderna a armaturilor sunt pe linia conceperii unor tehnologii de executie simple, care sa asigure o fabricatie economica si o reducere maxima a pretului de cost.

In cazul in care se folosesc fluide corosive la presiune inalta, cand sunt necesare captusirile cu materiale anticorosive, ca: materiale plastice, cauciuc etc., corpul este format din mai multe repere, proiectate astfel incat sa usureze tehnologia de captusire cu stratul de material anticorosiv. Suprafata ce se captuseste necesita o curatire adecvata, pentru a usura apropierea uniforma a materialului de protectie de suprafata materialului de baza. Curatirea suprafetelor se realizeaza prin procedee mecanice sau chimice.

Metodele des folosite la curatirea suprafetelor ce se captusesc sunt sablarea mecanica sau decaparea chimica cu solutii chimice potrivite pentru materialul corupului.

La proiectarea corpurilor pentru diferite tipuri de armaturi, trebuie sa se tina seama ca reducerile bruste ale sectiunii de trecere din interiorul corpului determina cresterea rezistentei hidraulice si deci cresterea pierderilor de presiune.

Alteori pozitia de montare a armaturii in instalatie si asigurarea unei manevrari usoare impun adoptarea unui corp de forma speciala. Ca exemple pot fi date corpul pentru robinete cu tija inclinata si alte corpuri drepte, inclinate, de colt, cu bifurcatii etc.

Materialele folosite la constructia corpurilor influenteaza asupra formei acestora din punctul de vedere al gradului de prelucrabilitate ce il poseda; tot materialul ales pentru armatura influenteaza conceptia moderna a proiectarii si costul armaturii.

Toate problemele ridicate la proiectarea corpurilor armaturilor au dus la aparitia unor forme de corpuri simple, compacte, cu gabarit mic si la scaderea sensibila a greutatii lor.

Asigurarea unei etansati sigure, la cuplul de etansare, a determinat numeroase studii, iar studiile gasite prezinta o mare varietate. Pentru corpul armaturii, daca rezistenta hidraulica nu este prea mare, se prefera o sectiune de trecere mica, deoarece aceasta duce la o micsorare avantajoasa a gabaritului si a greutatii organelor armaturii, cum si la o micsorare a efortului necesar pentru etansarea cuplului de inchidere. Forma clasica a suprafetelor de etansare cunoscute nu a fost schimbata decat in unele cazuri cu destinatie speciala (robinete captusite etc.). Cercetarile au urmarit, in general, imbunatatirea suprafetelor de etansare, prin perfectionarea mijloacelor de prelucrare a suprafetelor de etansare, cu scopul de a obtine o asezare corecta a celor doua suprafete de etansare una peste cealalta.

O alta influenta asupra determinarii formei corpului armaturii o au conditiile provenite din calculul hidraulic sau de rezistenta. De aceea se urmareste ca sa se proecteze corpuri de armaturi care sa dea nastere la pierderi hidraulice cat mai mici.

Folosirea armatuilor la instalatii supuse la presiuni inalte si temperaturi peste 300oC impune alegerea unor corpuri drepte, fara multe racordari care sa ingreuneze executia, fara colturi in special in regiunea scaunului, care sa duca la concentrari de tensiuni, deformatii etc.

Materialele utilizate la constructia corpurilor de armaturi influenteaza de asemenea forma acestora.

Astfel, la fabricarea armaturilor din materiale plastice si ceramice, utilizate des in ultimul timp in industria chimica si alimentara, se tine seama de faptul ca aceste materiale se pot prelucra prin presare, saudare si lipire, nu se pot folosi la temperaturi mari, iar la montare nu suporta incarcari mari.

Adaugă un comentariu:

*

Emailul tău nu va fi afișat public.

© 2019 ROBINETE.EU